Inhoudsopgave:
Hoofdstuk 1. Het ontstaan van Medi-Aid Holland pag. 2
Hoofdstuk 2. Het bestuur in Sri Lanka pag. 2
Hoofdstuk 3. Missie en visie van Medi-Aid pag.3
Hoofdstuk 4. Doelgroepen pag. 3
Hoofdstuk 5. Hoe Medi-Aid vorm geeft aan missie en visie pag. 4
Hoofdstuk 6. Samenwerking pag. 5
Hoofdstuk 7. Fondsenwerving pag. 6
Hoofdstuk 8 PR en Communicatie pag. 6
Hoofdstuk 9. Medi-Aid info en samenstelling besturen pag. 6
Waarnemend secretaris Carla van den Heuvel in overleg met docenten STIC
Hoofdstuk 1. Het ontstaan van Medi-Aid.
Het idee om een hulpverleningsorganisatie op te richten ter ondersteuning van de allerarmsten en kansarmen in Sri Lanka voert terug naar 1999, waarin voor het eerst Sri Lanka bezocht werd door een missie van Maria-Oord Vinkeveen.
Zij werden getroffen door de armoede die er onder een groot deel van de bevolking heerste en constateerden een schrijnend tekort aan medisch en verpleegkundig materiaal en materieel in de lokale zorginstellingen.
Tegelijkertijd realiseerden zij zich hoe ‘gewoon’ het in Nederland is om na verloop van tijd soms complete inventarissen in ziekenhuizen en verpleeghuizen te vervangen, terwijl er geen nieuwe bestemming voor is.
Eenmaal terug in Nederland wist een van de deelnemers beslag te leggen op dit soort inventaris, verscheepte het naar Sri Lanka en schonk het aan lokale ziekenhuizen, bejaardenhuizen en weeshuizen, waardoor veel mensen werden geholpen. De missie was er!
Al snel bleek dat dit concept instellingen en particulieren aansprak, want er kwam aanbod van verschillende kanten in de vorm van ziekenhuisbedden, rolstoelen, rollators en een grote hoeveelheid linnengoed, kleding en knuffels.
Maar er werd niet alleen materiaal en materieel aangeboden: er waren ook bedrijven en particulieren die de transportkosten voor hun rekening wilden nemen.
Dit was het moment waarop werd besloten om het vrijwilligerswerk meer te structureren, te coördineren en de kwaliteit daarvan te waarborgen door het onder te brengen in een stichting die van meet af de naam Medi-Aid Holland Sri Lanka zou gaan dragen.
In september 2002 werd de stichting Medi-Aid notarieel vastgelegd en opgenomen in de registers van de Kamer van Koophandel
Medi Aid is erkent door CBF en heeft de ANBI status. De, vanuit de geformuleerde eisen voor deze erkenningen, beleidsstukken worden elke twee jaar geëvalueerd en zo nodig aangepast.
Kinderen van St Thomas International College die ondersteunt wordt door Medi Aid
Hoofdstuk 2. Het bestuur in Sri Lanka.
Hulp en ondersteuning bieden in Sri Lanka betekent niet alleen geconfronteerd worden met ingewikkelde en soms onnavolgbare wet- en regelgeving van de Sri- Lankaanse centrale en lokale overheden, maar ook met de vraag of de ondersteuning daadwerkelijk dáár terecht komt waar het gevraagd en nodig is.
Om hier zo goed mogelijk zicht op te houden is er in Sri Lanka een bestuur gevormd bestaande uit een aantal invloedrijke Sri Lankanen.
Dit Sri Lankaanse bestuur van Medi-Aid heeft een autonome positie, maar legt voor de financiële en materiële ondersteuning die vanuit Nederland komt, verantwoording af aan het bestuur in Nederland.
In alle gevallen initieert het SL-bestuur de hulpvragen die vanuit Sri Lanka zelf komen rechtstreeks naar het bestuur in Nederland of pakt zelf de hulpvraag op. Als een hulpvraag aan Medi-Aid Holland is gesteld, wordt deze altijd, eerst voorgelegd en vervolgens al of niet goedgekeurd door Medi-Aid Sri Lanka.
Het Nederlandse Bestuur
Hoofdstuk 3. Missie en Visie van Medi-Aid.
Medi-Aid biedt in Sri Lanka inhoudelijke en materiele ondersteuning op het gebied van de zorg en onderwijs aan hen die daartoe, om wat voor reden dan ook, niet de nodige middelen of mogelijkheden hebben.
Medi-Aid doet dit om een actieve bijdrage te leveren aan de verbetering van de omstandigheden waarin de mensen op Sri Lanka worden opgevangen, verzorgd of verpleegd.
Door de bijdrage van Medi-Aid beogen we ook verbetering en professionalisering van de ouderen- en gehandicaptenzorg te realiseren en een bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid en het toekomstperspectief van kansarmen.
Medi Aid hanteert het principe van “give them a rot and learn them to fish” wat zoveel wil zeggen als ondersteun waar je kan door voorwaarde te scheppen en geef de verantwoordelijkheid voor uitvoering, onderhoud en exploitatie bij de Srilankanen zelf
Medi Aid heeft in 2019/2020 de school voor kinderen met een beperking gebouwd
Hoofdstuk 4. Doelgroepen.
Tot de doelgroepen die Medi-Aid ondersteuning biedt behoren:
Inmiddels heeft Medi Aid veel verzorgingshuizen, ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen voor zien van materiaal
Hoofdstuk 5. Hoe Medi-Aid inhoud geeft aan missie en visie.
1. Inhoudelijke ondersteuning.
Medi-Aid staat de zogenaamde ‘Zorgketen’ voor. Hieronder verstaat Stichting Medi-Aid een organisatie waarin opvang en zorg geboden wordt aan oudere en arme Srilankanen dóór Srilankanen. Een organisatie die, op basis van een materiële en immateriële impuls door Medi-Aid, uiteindelijk voor een belangrijk deel selfsupporting is. Hierdoor snijdt het mes aan 2 kanten: de minderbedeelde en arme Srilankaanse oudere krijgt die opvang en zorg die hij of zij verdient én het verschaft menig Srilankaan werkgelegenheid. Door scholing onderhoudt men daarnaast niet alleen de kwaliteit van de dienst- en zorgverlening, maar voorziet men ook vooral in een voortdurende aanwas van nieuw gekwalificeerd personeel.
Inhoudelijke ondersteuning, hulp in de vorm van adviezen op het vlak van de zorg in brede zin (ook fysiotherapie en ergotherapie worden daaronder verstaan), is een belangrijke manier om onze visie en missie én de zorgketen gestalte te geven
‘Training on the job’ van aankomend verplegend en verzorgend personeel behoort ook tot de inhoudelijke ondersteuning. Net als in Nederland richt dit beroepsonderwijs zich op het aanreiken van kennis en vaardigheden die, door middel van deskundige begeleiding van vrijwilligers van of via Medi-Aid ingezet, worden geïmplementeerd en geborgd.
2. Materiële ondersteuning.
In een lange reeks van jaren is gebleken, dat inhoudelijke ondersteuning doodeenvoudig niet van de grond komt als het benodigde materiaal en materieel niet aanwezig is. Materiële ondersteuning in de vorm van (para)medisch en verpleegkundig materiaal maar ook bedden, liften, rolstoelen etc. Het ter plaatse beschikbaar krijgen van materiaal en materieel kan zowel door inzameling in Nederland en vervolgens verscheping en distributie in Sri Lanka als door het inzamelen van fondsen in Nederland en Sri Lanka en het ter plaatse laten vervaardigen. De materiële ondersteuning wordt hieronder verder uitgewerkt.
Noot: In het bovenstaande is geen onderscheid te maken in belangrijkheid: materiële ondersteuning is een noodzakelijke voorwaarde om de inhoudelijke ondersteuning gestalte te geven!
2a Materiële ondersteuning, op geleide van vooraf geformuleerde projecten.
Na de bootramp in Buruwella werd er 5000 Euro ingezameld voor gezinnen en continuïteit in scholing ook hier werden kinderen wees zoals bij de paas aanslagen (foto rechts) waarbij Medi Aid ook de nodige financiële ondersteuning heeft geboden
2b Vrijwilligers
De in 2a beschreven ondersteuning wordt geleverd door vrijwilligers, die in opdracht en onder verantwoordelijkheid van Medi-Aid werken.
Medi Aid heeft een vrijwilligersbeleid geformuleerd waar Bestuur en vrijwilligers zich aan dienen te houden
Van project tot project wordt door het bestuur van Medi-Aid bezien op welke basis (al of niet op basis van vergoeding van kosten) de vrijwilligers opereren. In 2024 zal het vrijwilligersbeleid geëvalueerd worden, en indien noodzakelijk, aangepast worden
Hoofdstuk 6. Samenwerking.
Medi-Aid zoekt waar dat mogelijk en opportuun is, samenwerking met andere stichtingen die actief zijn in Sri Lanka. Medi-Aid bezoekt de zogenaamde ‘Sri Lanka tafel’ om contacten met andere stichtingen te leggen, dan wel te onderhouden.
Medi Aid acht de samenwerking met het Bestuur in Sri Lanka van het allergrootste belang omdat zonder hen realisatie en evaluatie ter plekke erg moeilijk is vanuit Nederland.
Medi Aid heeft zich ook aangesloten bij “every child a family” deze richt zich op het afbouwen van weeshuizen
Hoofdstuk 7. Fondsenwerving.
Bij fondsenwerving zal Medi-Aid altijd op projectgebonden basis werken: een duidelijk omschreven doel is immers voor geldgevers de krachtigste motivatie!
Medi-Aid werft zélf fondsen in Nederland en in Sri Lanka, maar zal dat in voorkomende gevallen ook doen in samenwerking met andere stichtingen.
Medi-Aid heeft als uitgangspunt dat zij haar projecten toetst aan de uitgangspunten van Wilde Ganzen.
Hoofdstuk 8. PR en Communicatie
Media-Aid stelt zich ten doel om zoveel mogelijk van haar activiteiten, ter ondersteuning van de ouderen, kansarmen en kinderen en jongeren met een lichamelijke en /of verstandelijke beperking op Sri Lanka, onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dit gebeurt via de eigen kanalen zoals internet, social media, een nieuwsbrief en het jaarverslag, maar ook indien van toepassing via persberichten, evenementen en andere (digitale) mediamogelijkheden.
Hoofdstuk 9. Medi-Aid informatie en samenstelling besturen.
Adres: Benedendamsestraat 17A 4233 EN Ameide
Telefoon: 0031619989250
E-mail: info@medi-aid.nl
Website: www.medi-aid.nl
Bank ING
IBAN: NL35INGB0661870839
BIC: INGBNL2A
Kamer van Koophandel Leiden: 28095859
ANBI: 812854159
Samenstelling bestuur Medi-Aid Nederland:
Martin Joziasse - voorzitter
Carla van den Heuvel– waarnemend secretaris
Michiel Los- penningmeester
Gisela Pel – bestuurslid
Heidi Rath- onderwijs
Rohan Heittiarachchi- contacten Sri Lanka en medische zaken
Paul Schoone- bestuurslid zonder portefeuille/ ambassadeur
Samenstelling bestuur Medi-Aid Sri Lanka
Dhr. W. Karunaratna - voorzitter
Dhr. A. Tissera - lid
Dhr. R. Wickramasinghe - lid
Mevr. L. Sumanasena - lid